Boli

#raceli de vara #boli aer conditionat #filtre aer conditionat #rinita #pneumonii #aer conditionat #astm

Aerul conditionat ne racoreste, dar ne si imbolnaveste! Ce riscam

Temperaturile ridicate din ultimii ani ne-au facut sa nu mai concepem vara fara aer conditionat. Adesea vedem in buletinele de stiri batrani refugiindu-se in malluri sau hipermarketuri cautand racoarea. Aerul conditionat insa, mai ales daca nu este bine intretinut, prezinta o serie de riscuri, unele chiar grave asupra sanatatii.


Medicii atrag atentia ca utilizarea permanenta si incorecta a aerului conditionat poate declansa unele afectiuni sau le poate agrava pe cele existente (acutizari ale unor sinuzite cronice, nevralgii, contracturi musculare, dureri lombare si la nivelul cefei).

In topul afectiunilor cauzate de diferentele de temperatutra se situeaza racelile de vara. In cazurile grave pot aparea chiar pneumoniile.

Cea mai mare problema o reprezinta insa filtrele de aer ale aparatelor de aer conditionat, care trebuie curatate periodic. In caz contrar, germenii care se depun se raspandesc in incaperi si favorizeaza contractarea cu rapiditate a virusurilor care produc conjunctivite virale, dar si gripa.

In plus, filtrele necuratate in mod regulat sunt vinovate si pentru declansarea episoadelor de rinita alergica si crizelor de astm.

De departe, cea mai grava problema legata de folosirea necorespunzatoare a filtrelor este legioneloza, boala favorizata de raspandirea bacteriei Legionella pneumophila atunci cand se folosesc aceste aparate fara aerisirea prelabila a incaperii. Boala se manifesta prin cefalee, dureri la nivel muscular si abdominal, diaree, febra usoara si tuse uscata. Uneori, apar probleme respiratorii si tuse cu expectoratii, iar in cazuri grave se poate ajunge la aparitia pneumoniei. Pericolul de deces in cazul legionelozei este de 20-35% daca pacientul nu este tratat corespunzator si de 40-50% in cazul in care pacientul sufera de o alta boala cronica, scrie adevarul.ro.

Specialistii afirma ca folosirea pe temen lung a sistemelor de climatizare duce la scaderea imunitatii, dar si la aparitia kilogramelor in plus, deoarece sistemele de ventilatie artificiala impiedica consumul de energie al organsimului, care nu trebuie sa depuna efort pentru racire sau incalzire.

Ce putem face?

Pentru a evita problemele, este indicat ca racoarea obtinuta in mod artificial sa nu scada sub 22 de grade Celsius, iar diferenta de temperatura dintre mediul exterior si cea din incapere sa nu depaseasca 5 grade Celsius. De asemenea, fluxul de aer rece sa nu fie indreptat spre persoanele din incaperi, ci mai degraba pe holuri. Iin camerele copiilor, este contraindicata montarea acestor sisteme


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare