Boli

#dependenta de nicotina #sevraj #fumat #tigari #nicotina

4 mituri legate de renuntarea la fumat

Aproximativ 30% din romani fumeaza, iar peste 50% dintre fumatori ar dori sa renunte la dependenta de nicotina. De-a lungul timpului, pe seama renuntarii la fumat au aparut o serie de mituri care le ingreuneaza uneori decizia dependentilor de nicotina.

Sevrajul si acumularea kilogramelor in plus sunt doar doua dintre framantarile fumatorilor cand vine vorba despre renuntarea la acest viciu. Diana Vasiliu, unicul terapeut format in terapie antifumat prin metoda Easyway din Romania, explica patru dintrele cele mai mari temeri ale fumatorilor.

 

1. Daca ma las de fumat, voi traversa un sevraj oribil

FALS! Marturie stau toti acei oameni despre care stim ca s-au lasat de fumat cu usurinta, deodata, fara sa simta nimic altceva decat eliberare. Sevrajul nicotinic nu este sever si nu are simptome fizice, ci doar de ordin psihic: neliniste, nesiguranta, senzatie de gol, panica.

2. Daca ma las de fumat, o sa ma ingras

FALS! Kilogramele in plus nu vin automat dupa stingerea ultimei tigari, ci vin pentru ca oamenii inlocuiesc tigarile cu mancarea perceputa drept inofensiva. Necesitatea inlocuirii vine dintr-o percetie gresita, ce tine de sentimentul pierderii unui "bun prieten". Daca insa vom simti ca am scapat de o problema, nu vom mai avea nevoie de substituenti pentru a ne simti intregi.

3. E nevoie de vointa ca sa te lasi de fumat

FALS! Vointa este un instrument psihic de ajutor pe perioade scurte de timp. Vointa ne poate aduce in decizia de a stinge ultima tigara, dar este insuficienta pentru a ne mentine in statutul de nefumatori. Vointa este o mare consumatoare de energie psihica, ea transforma o victorie minunata intr-o lupta continua pentru abtinere. Antrenarea vointei in procesul lasatului de fumat suna prohibitiv: nu ai voie sa mai fumezi! Or, fructele oprite sunt si mai tentante. Daca dorim sa ramanem nefumatori, e necesar sa evitam antrenarea vointei in proces.

4. Nu e bine sa te lasi deodata, ci treptat

FALS! Fumatul este o adictie. Continuarea hranirii adictiei prin scaderea cantitatii de nicotina duce la cresterea frustrarii psihice, perpetuand problema fiziologica. Singura sansa la vindecare este eliminarea drogului care creeaza problema (acest lucru fiind posibil numai prin intreruperea consumului) si ajustarea mentala optima, in paralel, astfel incat frustrarea primelor zile sa poata fi gestionata si chiar folosita in sprijinul procesului. Sunt necesare in medie 3-5 zile pentru a evacua toata nicotina din organism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare