Boli

#boli #germeni #probleme sanatate #situatii dezgustatoare #toalete publice #agenti patogeni

3 situatii dezgustatoare care nu sunt atat de periculoase pentru sanatate pe cat credeai

Ti se intoarce stomacul pe dos numai la gandul ca ai putea gasi un fir de par in mancare? Sau ca o gazda mult prea zeloasa te-ar putea invita sa te servesti dintr-un sos salsa din care alti comeseni s-au infruptat, cu chipsurile din dotare, inaintea ta? Ei bine, nu esti singurul. Dar poti sta linistit: aceste situatii ce, aparent, iti pun sanatatea in pericol, sunt mai degraba inofensive. Afla mai multe in cele ce urmeaza!

1. Firele de par gasite din mancare

Putine lucruri sunt mai neplacute si dezgustatoare decat situatia de a gasi, intr-un preparat delicios din care ai apucat deja sa iei cateva inghitituri strasnice, unul sau mai multe fire de par cu provenienta necuoscuta... Reactia ta imediata este lesne de inteles, insa, daca iti faci probleme cu privire la bolile pe care le-ai putea contracta ca urmare a nefericitului incident, afla ca situatia este departe de a fi disperata: firele de par nu contribuie la raspandirea germenilor periculosi.

Parul, alcatuit in principal din keratina, nu adaposteste agenti patogeni in majoritatea cazurilor si, chiar si in situatia exceptionala in care pe suprafata sa s-ar afla asemenea microorganisme, sansele ca acestea sa duca la dezvoltarea unei afectiuni, fie si minore, sunt mici.

2. Folosirea toaletelor publice

Este firesc sa iti doresti ca nici macar 1 cm din pielea ta sa nu atinga vasul unei toalete publice. Insa, chiar daca ai parte de un astfel de "nenoroc", cel mai probabil nu vei contracta niciun agent patogen periculos.

Iata si explicatia. In cazul germenilor care se pot regasi in mod obisnuit intr-o toaleta publica - E.coli si stafilococul auriu -, contaminarea nu este posibila prin simplul contact cu suprafata pielii; pentru a avea probleme, ar trebui ca agentii patogeni sa ajunga pana in mucoasa anala, ceea ce este foarte putin probabil.

Cat despre mitul bolilor cu transmitere sexuala (HIV etc.) pe care le poti contracta in acelasi mod, si acesta este cat se poate de fals: virusurile care le cauzeaza au nevoie de o gazda umana pentru a se putea raspandi si nu rezista mult timp pe suprafetele exterioare corpului.

Toate acestea nu inseamna insa ca esti in deplina siguranta. Nu doar vasul de WC adaposteste agenti patogeni, ci si clantele, printre altele. Asadar, pentru a elimina orice potential risc, asigura-te ca te speli temeinic pe maini atat inainte cat si dupa fiecare vizita la toaleta, publica sau nu: minimum 15-20 de secunde, rastimpul necesar pentru a omori toate bacteriile.

3. Inghitirea accidentala a unor insecte

O musca in supa de la restaurant pe care n-ai zarit-o la timp. Sau poate o intalnire accidentala cu niste insecte zburatoare, in timpul unei vizite la tara. Cert este ca inghitirea insectelor se poate inscrie, pe buna dreptate, pe lista situatiilor de care nu vrei sa ai vreodata parte si de care te temi ca, in eventualitatea in care are loc, iti va cauza probleme de sanatate.

In realitate, lucrurile stau cu totul altfel: nu doar ca inghitirea accidentala a unor insecte nu este periculoasa, ci ar putea fi chiar benefica pentru sanatate! Stii deja probabil ca, in cateva colturi de lume, consumul de insecte este o practica obisnuita, aceste mici creaturi fiind ticsite cu proteine.

Sursa foto: theloop.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare