Boli

#capuse #pericole sanatate #pericole gradina #toxoplasmoza gondii #ciuperci otravitoare

3 pericole pentru sanatate din propria gradina

Oricat de ingrijit si bine pus la punct ar fi gazonul din gradina ta, spatiul liber din afara casei tale prezinta intotdeauna mici pericole pentru sanatatea organismului. Capusele, fecalele de pisica sau ciupercile sunt doar cateva dintre acestea.

Capuse


Capusele au nevoie doar de o singura picatura de sange pe an pentru a supravietui fara probleme. Acestea se feresc de zonele insorite si prefera zonele umbrite si mai racoroase. Este de preferat sa porti pantaloni lungi si sosete atunci cand te plimbi prin gradina, astfel incat capusele sa nu se agate de pielea ta.

Capusele sunt purtatoare ale virusului care declanseaza boala Lyme, boala care este transmisa prin muscatura de capusa si este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi. Capusele, care se hranesc cu sangele de animal sau de om, adapostesc aceasta bacterie pe care o raspandesc mai departe.

Daca observi ca ai fost muscat de o capusa, incearca sa ajungi cat mai repede la un medic (eventual in regim de urgenta) pentru a ti se aplica un tratament.
 

Excremente de pisica


Prin contactul cu fecalele pisicii te poti imbolnavi de toxomplasmoza gondii, boala care poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate, dar mai ales pentru fetus.

Un copil nascut cu toxoplasmoza poate avea dizabilitati de invatare, probleme cu auzul, cu vorbirea, dificultati de invatare si chiar convulsii atunci cand creste.

Boala poate fi luata prin singura atingere a pisicii sau a fecalelor, dar numai daca duci ulterior mana la gura fara sa te speli si, desigur, daca pisica este infestata cu aceasta bacterie.

De preferat este sa incerci sa alungi pisicile fara stapan din gradina si sa ii faci vaccinurile si tratamentele esentiale pisicii pe care o detii.
 

Ciuperci otravitoare


Unele ciuperci apar vara, la scurt timp dupa ploaie. Daca nu cunosti tipurile de ciuperci la perfectie, evita sa te atingi de astfel de produse, chiar daca au un aspect obisnuit si par comestibile. Este de preferat sa le rupi purtand o manusa si sa le arunci imediat la gunoi, astfel incat sa nu mai aiba acces la acestea nici membrii familiei, dar nici animalele de companie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare