Boli

#stat pe scaun #probleme de vedere #hemoroizi #hipertensiune #sedentarism #afectiuni

3 afectiuni cauzate de statul indelungat pe scaun

Pentru foarte multe persoane adulte, jobul presupune un sedentarism zilnic, datorita numeroaselor task-uri pe calculator pe care trebuie sa le faca. Cel putin 8 ore zi, de luni pana vineri, organismul este blocat in scaun, intr-o pozitie de foarte multe ori incomoda. Singurele momente (putine de altfel) in care o persoana se ridica de la birou, este pentru a merge la masa, la baie sau la cafea.

Insa aceste pauze sunt insuficiente, de aceea, riscul aparitiei unor afectiuni cauzate de sedentarism este unul real. Daca si tu te afli in aceasta categorie de oameni, afla ca daca stai foare mult jos, in fiecare zi, este bine sa stii ce sunt aceste conditii medicale si cum le poti evita:

Hemoroizii

Sedentarismul este una dintre principalele cauzele ale aparitiei hemoroizilor, o afectiune frecvent intalnita la 90% dintre adulti. Desi hemoroizii sunt benigni, pot cauza o multime de neplaceri, printre care cele mai frecvente ar fi durerile sau sangerarile. Din fericire, exista tratament de hemoroizi, insa in functie de stadiul de evolutie al acestora, acesta poate fi de doua feluri: cel cu administrare locala, pe baza de unguente sau supozitoare pe baza de cortizol, sau cel cu administrare orala. Flebotonicele sunt medicamente extrem de eficiente in combaterea hemoroizilor, pentru ca maresc tonicitatea peretilor venelor si reduc semnificativ simptomele crizelor hemoroidale.

Hipertensiunea arteriala

Mediul solicitant de la birou este prielnic pentru dezvoltarea acestei afectiuni cardiovasculare. Atat sedentarismul specific unui job la birou, cat si stresul ridicat, contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Este extrem de important sa te ridici de foarte multe ori in timpul orelor de lucru, iar, daca stii ca esti hipertensiv, sa obisnuiesti sa faci sport de cel putin 2 ore pe zi.

PONT: Incearca sa prioritizezi task-urile pe care le ai de facut, de la cele mai grele, la cele mai simple. Este esential sa iti aloci astfel programul: in prima parte a zilei sa poti sta mai mult jos, apoi, dupa-masa, sa iti permiti sa te ridici de mai multe ori de pe scaun.

Probleme de vedere

Un job solicitant, in fata unui monitor, nu are cum sa fie benefic pentru vederea ta, pe termen lung. Se poate intampla ca in urma unor teste specifice de oftalmologie, specialistul sa observe o usoara problema la unul dintre ochi, caz in care este recomandat sa iti pui ochelari de vedere. Sa stii ca dioptriile netratate cresc, de aceea, amanarea nu se traduce mai bine decat prin agravarea (in timp) a problemei. De asemenea, atunci cand suntem concentrati in fata monitorului, obsinuim sa clipim mai rar, de aceea, ochii nostri pot fi rosii sau ne pot ustura.

Sedentarismul este o realitate cu care foarte multe persoane adulte se confrunta, mai ales in aceasta epoca in care munca s-a mutat, intr-un procent semnificativ, din fabrici in birouri. Asa cum ai vazut mai sus, exista remedii sau solutii pentru fiecare afectiune cauzata de sedentarism. De la tratamentul pentru hemoroizi la purtarea ochelarilor de vedere, depinde doar de tine sa localizezi din timp problema cu care te confrunti si sa ii gasesti o rezolvare rapida, pentru a nu se agrava.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare