Sindromul Down este o modificare genetica care afecteaza un numar mare de persoane si consta in prezenta a 47 de cromozomi in loc de numarul normal de 46 in codul ADN. Astfel, apare o copie a cromozomului 21, cel mai mic dintre cromozomii umani, care cauzeaza probleme atat la nivelul corpului, cat si al creierului. Data de 21 martie a fost aleasa pentru a marca Ziua Mondiala a Sindromului Down.

Ziua Mondiala a Sindromului Down

Aceasta zi, care marcheaza cea de-a opta aniversare a Zilei Mondiale a Sindromului Down, este recunoscuta de catre Natiunile Unite, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii din Romania. Incepand din anul 2006, Ziua Internationala a Sindromului Down se sarbatoreste de catre cele 192 de tari din Natiunile Unite.

Obiectivul acestei zile este de a-i face pe ceilalti sa constientizeze si sa inteleaga sindromul Down si sa ii ajute pe cei diagnosticati cu aceasta afectiune sa participe activ in societatea in care traiesc.

Caracteristicile sindromului Down

Sindromul Down poate fi depistat inca din timpul sarcinii. Copiii nascuti cu acest sindrom se diferentiaza fizic de ceilalti. In plus, acestia pot avea probleme grave de sanatate, precum afectiuni ale inimii, probleme ale ochilor si urechilor, apneea in somn, probleme cu tiroida etc.

De asemenea, copiii care sufera de sindromul Down trebuie ajutati sa se integreze in societate. In acest sens, este bine sa urmeze terapii de recuperare, prin kinetoterapie si stimulare congnitiva. Este important ca aceste terapii sa inceapa de la varste fragede.

Statistici despre sindromul Down

Despre numarul de persoane din intreaga lume care au sindromul Down nu exista evidente statistice precise, insa se estimeaza ca ar fi in jur de 4.7 milioane, iar in Romania traiesc aproximativ 30.000 de persoane.

Cu ocazia acestei zile, se organizeaza o serie de actiuni in intreaga lume, sub egida ONU, cu scopul de a-i face pe oameni sa inteleaga ca sindromul Down nu este o boala, ci o modificare genetica, ce nu poate fi evitata. Evenimentul este organizat sub sloganul "I'm UP, not down!".

Sursa foto: asociatiadown.ro

  •   2013-03-21
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Matei

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Pop-Began: Sinechia uterina - o afectiune ascunsa, care poate amana maternitatea

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Ce sunt papiloamele si de ce apar?

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu, medic dermatovenerolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii