Boli

#ochi #vedere #calculator #ochelari de soare #lacrimi #fructe de padure #spanac

10 trucuri utile prin care iti protejezi vederea

Porti ochelari de vedere sau ai nevoie de ei, insa amani momentul achizitionarii? Inseamna ca ochii tai sunt foarte sensibili si au nevoie de o ingrijire corespunzatoare. Din pacate, multe persoane neglijeaza aceasta zona deosebit de importanta a corpului si se trezesc in situatia de a avea probleme grave cu vederea.

Iata 10 trucuri utile si foarte simple prin care sa-ti protejezi ochii de boli care iti pot tulbura vederea:

1. Umezeste-ti ochii cu o batista calda

Pentru a scapa de senzatia neplacuta de ochi uscati , acopera-i cu o compresa calda timp de cateva minute. Caldura stimuleaza producerea lacrimilor, ceea ce duce la irigarea ochiului. Compresa calda poate sa fie uscata sau poate sa fie cu apa simpla sau ceai de plante medicinale .

2. Atentie la aerul uscat din autoturism

Orienteaza aerul conditionat din masina catre picioare, in niciun caz in zona ochilor. Aerul uscat si climatizat absoarbe umiditatea ochilor, la fel ca un burete. Daca nu poti schimba orientarea gurilor de aer, poarta ochelari de soare pentru a te proteja. Uscarea ochilor nu este singurul dezavantaj: in cazuri grave, aerul conditionat poate duce la abraziunea corneeana si in cazul in care nu este tratata la timp, la orbire.

3. Consuma spanac

Mananca aceasta leguma de doua ori pe saptamana, daca este posibil. Oricare ar fi reteta folosita, asigura-te ca mananci regulat spanac. Rezultatele mai multor studii demonstreaza ca luteina, nutrient care se gaseste din abundenta in spanac, poate contribui la prevenirea degenerescentei maculare si a cataractei, doua boli care apar frecvent odata cu inaintarea in varsta. Este de preferat sa consumi aceasta leguma cu un produs gras (ulei de masline de exemplu), pentru ca astfel este mai bine absorbita luteina in organism.

4. Plaseaza monitorul la o distanta adecvata

In momentul in care lucrezi la calculator, plaseaza-ti monitorul la o distanta de 45-75%, iar marginea superioara sa fie exact la nivelul ochilor. Astfel, pleoapele se vor inchide complet in timpul clipitului, minimizand evaporarea lichidului care se gaseste in ochi si implicit riscul de a suferi de keratoconjunctivita uscata ( sindromul ochilor uscati ).

5. Consuma cat mai mult peste

Este recomandat sa mananci peste, de doua ori pe saptamana. Intr-un studiu prezentat in 2003 de catre „Association for Research in Vision and Ophthalmology”, cercetatori din acest domeniu au evaluat alimentatia a peste 30 de mii de femei si au descoperit ca femeile care au mancat cel mai putin peste (in consecinta, mai putin omega-3) erau cele care au suferit cel mai mult de sindromul ochilor uscati. Totusi, daca nu iti place pestele, il poti inlocui cu suplimente de ulei de peste.

6. Aeriseste camera in care stai

In special in sezonul rece, este indicat sa nu stai intr-o camera puternic incalzita. Caldura usuca aerul, ceea ce duce la uscarea ochilor. Instaleaza un umidificator, plaseaza mai multe plante sau pur si simplu aeriseste cat mai des camera in care stai cea mai mare parte a timpului.

7. Poarta ochelari de soare

Ochelarii de soare sunt extrem de utili persoanelor cu ochi sensibili, indiferent ca este vorba de soarele puternic din timpul verii sau de reflexia produsa de zapada stralucitoare din perioada iernii. O echipa de cercetatori americani a vrut sa stie care este relatia intre expunerea la soare si incidenta cataractei sau a degenerescentei maculare la un grup de pescari.

Cercetatorii au descoperit ca riscul de a suferi de aceste afectiuni este sensibil mai mare la cei care nu se protejeaza de razele ultraviolete. De asemenea, specialistii recomanda folosirea ochelarilor chiar si in zilele in care nu mai este soare, deoarece acestia protejeaza ochii de aerul uscat produs de vant.

8. Foloseste lacrimile artificiale

Daca deja ochii tai dau semne de uscaciune, este indicat sa previi agravarea lor prin utilizarea lacrimilor artificiale. Acestea se pot folosi chiar de mai multe ori pe zi, in special daca ai un job care te obliga sa lucrezi in fata calculatorului. Opteaza insa pentru un produs pentru utilizare frecventa, fara conservanti.

9. Mananca fructe de padure

Amesteca o ceasca de fructe de padure cu o ceasca de iaurt si consuma acest preparat ca desert sau la micul dejun. Zmeura, murele si fragii fac parte dintre fructele cele mai bogate in antioxidanti. Potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate „The Archives of Ophtalmology”,  persoanele care mananca mai multe fructe de padure au sanse mai mici sa sufere de degenerescenta maculara , boala legata in special de varsta si care are ca si cauza principala orbirea la persoanele in varsta.

10. Ingrijeste-ti periodic pielea din jurul ochilor

Pielea din jurul ochilor are la randul ei nevoie de hidratare pentru a nu se usca. Foloseste un produs adaptat tipului de piele, special pentru zona ochilor,  cu o textura usoara si bogat in elemente nutritive. Crema se aplica prin miscari lente, fara a freca intens.

Citeste mai mult:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare